Kínai-Magyar Befektetési Bizottság

Június 2-án az év egyik legfontosabb nemzetközi kapcsolatfelvételére került sor. A Magyar Ingatlanszövetség – a Penta Szálló különtermében – látta vendégül a meghívására hazánkba érkező Kínai Ingatlanszövetség küldöttségét. A 15 fős delegációban Huang Feng Xian (volt építésügyi miniszterhelyettes) a mintegy 6.000 tagot számláló kínai szövetség elnökén, főtitkárán, gazdasági igazgatóján, valamint kutatási vezetőjén kívül helyet kaptak a pekingi, valamint más tartományi szövetségek elnökei, és több kinti fejlesztő és befektető cég első számú vezetője.

A hivatalos program rövid, kötetlen ismerkedéssel kezdődött, ahol kölcsönösen bemutatták egymásnak a tárgyalóasztalnál helyet foglalókat. Ezt követően Mehrli Péter MAISZ elnök tartotta meg előadását, melynek első részében a kínai-magyar gazdasági külkapcsolatok értékelése hangzott el, amit a hazai ingatlanpiac, és azon belül is a fejlesztési trendek részletes bemutatása követett.

A megbeszélés a kínai szövetség elnökének előadásával folytatódott. Beszámolójából egyértelműen kiderült, hol, milyen pontokon van azonosság, illetve különbség a két ország szövetsége és piacai között. Ez utóbbiak sorában elsőként említendő a méretekből fakadó másság. Ezek közül néhányat kiragadva: az asztalán ülő egyik fejlesztési cég – mely országában nem tartozik a legnagyobbak közé! – évente mintegy 2 millió(!) négyzetméternyi ingatlanfejlesztést végez. A másik fejlesztő cég alkalmazottainak száma pedig meghaladja a 18.000 főt.

Az említett eltéréseken túl rengeteg azonosságra is fény derült. A kinti szövetségben tömörülők ágazatonkénti összetétele éppúgy ezek körébe tartozott, mint a szervezet szakmai felépítése, albizottságokra való tagolása. Kölcsönös felismerés volt a jövőbeni üzleti – főleg befektetési célú – kapcsolatok szorosabbra fonása is. (A kínai üzletemberek érdeklődését főleg a hazai logisztikai, valamint rekreációs fejlesztési tervek keltették fel.)

A mintegy három órás megbeszélés záró pontjaként a felek megegyeztek egy Kínai-Magyar Befektetési Bizottság felállításában, melynek első lépéseként – a Kínai Szövetség elnökségének kinti jóváhagyása után – a közeljövőben megalakul annak előkészítő munkabizottsága.