Ingatlanpiac 2010 konferencia

Az ingatlanpiaci folyamatok áttekintése volt a célja a MAISZ által szervezet – Lakásvásárhoz kapcsolódó – immár hagyományos szakmai konferenciánknak. Április 29-én, a SYMA Csarnok különtermében 140 kolléga gyűlt össze, hogy első kézből nyerjen információt a válság idei kilátásairól, az esetleges kivezető útról.

Kispál Sándor (MAISZ főtitkár) köszöntője után Akar László (GKI vezérigazgató) „Ingatlanpiaci helyzetkép” címmel tartotta meg előadását. Mondandójában kitért mind a lakás, mind a kereskedelmi és iroda ingatlanok idei, valamint jövő évre prognosztizált helyzetére.

Mehrli Péter (MAISZ elnök) „A MAISz elvárásai a kormányzat és az érdekképviseletek kapcsolatában” címmel tartott előadást, rámutatva a valamikori OLÉH, ill. jelenlegi ingatlan iparági minisztérium hiányára, az oktatás fontosságára, valamint annak szükségszerűségére, hogy a szakmai engedélyeket végre a szakmai érdekképviseletek adják ki – és ami talán ennél is fontosabb – ők is vonják be, ha arra bármilyen indokból szükség van.

Borsi László (Lakásvásár Médiacsoport elnök) előadásának címe: „A lakáspiac stratégiai kérdései” volt. Részletesen ismertette a szerinte fontos közép ill. hosszútáv programokat, kiemelve az új feltételekkel megvalósítandó kamat-, valamint szocpol-, fél szocpol támogatások fontosságát. Külön részt szentelt a lehetséges adókedvezmények bemutatásának, kiemelve az ÁFA 5%-ra történő esetleges leszállítását oly módon, hogy évente 1-2 százalékonként lehetne azt a jelenlegi szintre visszaállítani.  Mindez hatalmas lökést adna mind az építőiparnak, mind az ingatlanos ágazat számára. Ezt követően röviden kitért a kínálkozó piaci, valamint szociális bérlakás programokra.

Dr. Maráczi Zsolt (Társaság a Lakásépítésért Egyesület, ügyvezető elnök) „Otthonteremtési program” címmel tartott előadást. Az előző előadó gondolatmenetét folytatva a bérlakásprogram részletes bemutatására koncentrált. Külön megemlítve azon súlyponti kérdéseket, melyek eldöntése a kormányzat egyik legfontosabb feladata kell, hogy legyen. Ezek közül megemlítve néhányat: építés/felújítás, tulajdon/bérlemény, város/vidék fejlesztése, használt/új lakások támogatása.

Árva András (CIB, lakossági üzletfejlesztési vezető) – egyben a Lakásvásár Kiállítás főtámogatójaként – „Új szelek a lakáshitelezésben” című előadásában – a cég részéről a közeljövőben bevezetendő „zöld” hiteleket mutatta be.

Botka Gábor (First Title) „A TITLE Insurance szerepe az ingatlan-tranzakciókban  című előadásában a hazánk lakáspiacán viszonylag újnak számító biztosítási szolgáltatásukat mutatta be, mely mind az eladói, mind a vásárlói oldal számára megnyugtató garanciákkal szolgál a szándékos, ill. szándékolatlan ingatlanos csalások ellen.

Dr. Bánkúti Beáta ügyvéd (MAISZ jogi bizottság) „Az ingatlanárverések gyakorlatának tényezői” című előadásával  tévhitek és bulvárhírek hálójának szövedékéből emelte ki a témát. Az objektív kutatási adatokon nyugvó prezentáció világos, mindenki számára érhető módon mutatott rá azokra a hibákra, melyek miatt az árverések körül a mai napig értetlenség, lakossági bizalmatlanság van. Az előadó olyan konkrét feladatokat, a piaci szereplők számára egyöntetűen fontos PR, illetve tájékoztatási teendőket sorolt fel, melyek végrehajtása elengedhetetlen ahhoz, hogy mind az eladói, mind a vevői oldal végre élni tudjon az árverések lehetőségével.