Fundamenta Lakásvásár – 2011 tavasz

Szokás szerint a MAISZ szakmai konferenciájával nyitott az idei első, tavaszi Lakásvásár. A programsorozat történetében először fizetőssé tett eseményre mintegy 180 kolléga, köztük 52 EUFIM minősített jött el.

Kispál Sándor MAISZ főtitkár köszöntőjét követően Mehrli Péter MAISZ elnök tartotta meg prezetációját „Jelzáloghitellel terhelt ingatlanállomány helyzete” címmel. A mintegy 40 perces, a jelen hazai piaci körülményeket részletesen taglaló, konkrét adatokkal elemzésekkel illusztrált előadást követően Dezsényi Péter (Zöldtetőépítők Országos Szövetsége) következett, aki a zöldtetők előállítási költségét, valamint azok értékét mutatta be a hallgatóság részére. Ezt követően Árva András (CIB Bank) taglalta a hazai finanszírozási körképet, bemutatva a bank által kínált legújabb pénzpiaci termékeket. Ehhez kapcsolódott Földi Tibor (Cordia Zrt.) „Lassú növekedés előtt az új lakások piaca„ címmel tartott előadása. Dr. Matolcsy Károly (ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) „A lakásépítések és felújítások minőségi kérdései” előadását követően kávészünet zárta a délelőtti programot.

A délután eseményeket Dr. Gergely Károly (Fundamenta Lakáskassza Zrt.) kezdte, aki a lakástakarékpénztárakban rejlő új lehetőségről szólt, felvázolva a jövőben mind teljesebbé és előnyösebbé váló szolgáltatás előnyeit. Ezt követően Kató Aladár  (Magyar Téglás Szövetség) „Az épületek energiahatékonysága, energetikai jellemzők a téglás szakma szemszögéből„ címmel az építőipari ágazat érintettségét fejtette ki. Záró előadóként Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter ismertette a kormányzat középtávú lakáspiaci terveit.

A konferenciát követően került sor a Lakásvásár ünnepélyes megnyitójára. A kiállításon 130 fejlesztő, ingatlanforgalmazó és közvetítő cég vonultatta fel kínálatát. A rendezvényt idén is nagy lakossági érdeklődés övezte, annak ellenére, hogy az előzetes szakmai elvárások ennek ellenkezőjét prognosztizálták. A szervezők közel 10.000 látogatót regisztráltak, ami a szakma szerint talán már azt jelentheti, hogy az ingatlanpiac újra felfelé ívelő pályára állt.  A látogatók számára a központi színpadon folyamatos programok voltak, köztük Vastag Csaba és Vastag Tamás, az X-Faktor sztárjai is kilátogatnak a Lakásvásárra.