EUFIM szeminárium

Az idei első, februári EUFIM szemináriumunk középpontjában az értékbecslés állt. A gondos témaválasztásnak köszönhetően 118 kolléga döntött úgy, hogy napját a tanulásnak, szakmai továbbképzésnek szenteli.

Mehrli Péter elnök, valamint Kispál Sándor főtitkár úr köszöntőjét követően Dr. Menyhárd Attila tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE ÁJK Polgárjogi tanszék) tartotta meg előadását, melynek címe „Az új Polgári Törvénykönyv hatásai az ingatlanszakmára” volt. Mivel a közel 15 éves munka eredményeként most elkészülő, és hamarosan bevezetésre kerülő törvénykönyv számos alapvető változást hoz a szakmai életében, ezért az előadás ezek bemutatására koncentrált. (A közeli változások mennyisége okán egy következő rendezvényen kerítünk sort a franchise és más – most az idő rövidsége miatt nem részletezett témák feldolgozására.)
Második előadóként Valkó Dávid úr, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője kapott szót. „Ingatlanpiaci helyzetelemzés” című előadásában kitért a piacot 2013 évben jellemző mozgásokra és trendekre. Ilyenek voltak pl.: az eladott ingatlanokon belül a házak arányának látványos csökkenése, az olcsó lakások arányának 12%-ról 20%-ra növekedése, ill. ezzel párhuzamosan nagy értékű lakások arányának 7%-ról 16%-ra növekedése stb. A rövid kávészünetet követően Fischl Ákos Ferenc főosztályvezető úr (OTP Jelzálogbank) számos fotóval illusztrált előadása következett, mely az ingatlan értékbecslőket fenyegető „megtévesztési kísérletek” bemutatására koncentrált.
Őt Marjai Zsolt úr (Rinpocse Kft.) követte az előadók sorában, aki az értékelések pontossága és az ingatlan statisztikai kapcsolatát világította meg egy eddig kevéssé ismert oldalról. A nap utolsó előadójaként Gazsi András úr (MKB Bank Zrt.) emelkedett szólásra, aki az „Ügyfél vs. Szakértő – elvárások és félreértések a kommunikációban” előadásában azokat a mindennapi helyzeteket mutatta be, melyek alapvetően meghatározzák az ingatlan értékbecslők lakossági megítélését, szakmai hírét. A napi program Mehrli Péter, valamint Kispál Sándor úrak zárszavával ért véget.

A Szemináriumon készült fotók galériája itt tekinthető meg!

A Szeminárium előadásai itt tekinthetőek meg!