Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja a Magyar Adományozói Fórum által 2011-ben bevezetett MAF Társadalmi Befektetések Díj új alapokra fektetett és nevében is megújított jogutóda, amely a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait értékeli.

A Magyar Adományozói Fórum 2006-os megalakulása óta a vállalati társadalmi befektetések iránt elkötelezett szakemberek egyik legelismertebb platformjává vált, majd 2019 januárjától az egyesület közgyűlésének döntése értelmében Effekteam Egyesület (továbbiakban: Effekteam) néven folytatja a munkát a vállalati társadalmi felelősségvállalás hazai kultúrájának gazdagítása érdekében.

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja épít a Magyar Adományozói Fórum által 2011‒2016 között évente meghirdetett MAF Társadalmi Befektetések Díj szakmai alapjaira, amely az egyik legszélesebb körben ismert és elismert szakmai megmérettetés volt, ugyanakkor figyelembe veszi és beépíti a vállalati felelősségvállalás terén az utóbbi években megjelent tendenciákat, gyakorlatokat, illetve az Effekteam szervezeti stratégiájában megjelenő új irányvonalakat is.

A megújult díj átadásának célja, hogy a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjainak bemutatásával, elismerésével és a lehető legszélesebb körű publikálásával hozzájáruljon az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, továbbá a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálásához, személyes szerepvállalásuk növeléséhez.

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja pályázatának eredményhirdetésére 2019 októberében az alábbi kategóriákban kerül sor:

Esélyteremtő üzlet
Jövő gazdasága
Zöld egyensúly
Mindenki társadalma

A Díj az ENSZ SDG-k (Sustainable Development Goals) alapján kialakított keretrendszer szempontjai szerint kerül átadásra. Ugyanezen kategóriákban – a nagyvállalatoktól elkülönítve – kerülnek elismerésre a kis- és középvállalkozások, illetve a startup-cégek. Továbbá a shortlistre került pályázatokra a Közönségdíj keretében a széles publikum is leadhatja majd a szavazatát szeptemberben.

Az Effekteam által felkért bíráló bizottság tagjai:

Matolay Réka, egyetemi adjunktus, Corvinus Egyetem
Nagy Bálint, vezető szerkesztő, Pénzcentrum.hu
Pogány Éda Glória, Business Sustainability (EE) vezető, Syngenta
Szabó Gyula, igazgató, Ökoszolgálat Magyarország
Veiszer Alinda, televíziós és rádiós szerkesztő-műsorvezető, újságíró
Miért érdemes indulni a pályázaton?

A pályázat elkészítése során egy, a nemzetközi standardok és a hazai tapasztalatok ötvözésével kialakított, professzionális és objektív szempontrendszer alapján van lehetőségük saját közösségi befektetéseiket mérlegre tenni, más vállalatok programjaival összehasonlítani.

Egy nyilvános és független megmérettetésben való részvétel elősegíti, hogy a vállalat környezeti és társadalmi befektetései gyakorlata transzparensebbé váljon, és hozzájárul a vállalat elismertségének és hitelességének növeléséhez a belső és külső érintettjei körében egyaránt.

Nem a vállalat teljes körű CSR tevékenységét vizsgálja, hanem a vállalat egy-egy önálló, ugyanakkor kiemelkedően sikeres és példaértékű programjával mutatkozhat be a pályázaton.

A pályázati űrlap kitöltése lehetőséget nyújt a vállalat eddigi környezeti és társadalmi befektetései projektjeinek értékelésére, újragondolására. Emellett az objektív szempontok segítségével áttekinthetővé válik, hogy a vállalat ezen projektjei során milyen „megtérülést” volt képes társadalmi és környezeti szinten elérni.

Pályázati feltételek:

A pályázaton bármely Magyarországon működő vállalat, kis-és középvállalkozás, illetve startup cég indulhat.

Olyan pályázatokat várunk, melyek a fentiekben hivatkozott kategóriák valamelyikében pozitív, mérhető társadalmi és/vagy környezeti hatást értek el egy-egy adott közösségben.

Részletes információ: https://effekteam.hu/effekt2030/ 

Jelentkezés:

Jelentkezési szándék esetén az Effekteam honlapjáról letölthető regisztrációs adatlapot kérjük a dij@effekteam.hu e-mail címre küldjék be.

Regisztrációs adatlap elérhetősége: https://effekteam.hu/effekt2030/

A regisztrációs adatlapon megadott pályázati kapcsolattartó részére továbbítjuk a pályázati űrlapot.

A kitöltött pályázati űrlapot a dij@effekteam.hu e-mail címre 2019. augusztus 1. 23:59-ig kérjük beküldeni.