Cégfelszámoláskor jelentkező környezeti terhek

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari Szakkiállítás idei előprogramja keretében online konferenciát és fórumot szervez a cégfelszámoláskor jelentkező környezeti terhek rendezési lehetőségeiről. 

Időpont: 2020. november 6. 11.00 óra – 14.10 óra
Helyszín: Budapest, Millenáris „B” épület, E-mobilitás Látogató Központ és az online tér: zoom

  • Miért van annyi elhagyott, romos, roncsolt, szennyezett ingatlan – eufémisztikus kifejezéssel barnamezős terület – szerte az országban (és a világban)?
  • Mi történik, ha egy vállalkozás, amely egy terület, létesítmény gazdája (üzemeltetője és/vagy tulajdonosa) csődbe megy, fizetésképtelenné válik és felhagyja tevékenységét? Felszámolják, azaz a cégbíróság elrendeli a felszámolását, felszámolót jelölnek ki, aki értékesíthető vagyonát elárverezi, amiből adósságait megpróbálja kiegyenlíteni, hitelezőit kárpótolni.
  • De mit lehet tenni akkor, ha céget környezeti adósságok is terhelik (felhalmozott hulladék, szennyező forrás, az adott ingatlanon is túlterjedő szennyeződött talaj/talajvíz)?
  • Mekkora a környezeti adósság, és ki képviseli a természetet, mint hitelezőt?
  • Mit tehet a felszámoló, ha a bevétel nem fedezi a környezeti terhek megszüntetésének költségeit – sőt még csökkentik is a vagyon értékét?
  • Mennyire felelős a vevő az „örökölt” környezetvédelmi terhekért?
  • És végül: hogyan és mikor szűnik meg a környezeti teher – lesz a barna mezőből újra hasznos funkciójú terület?

A konferencián ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni, kimondottan azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a felszámolóknak abban, hogy az eljárás során ne csak pénzügyi, gazdasági rendezésre, hanem a környezeti terhek megnyugtató felszámolására is sor kerüljön.

Felkért szakértő előadóink bemutatják a felszámolási eljárás környezeti terhekre vonatkozó szabályozási kereteit, ez alapján az eljárásban közreműködők és érintettek feladatait, példákkal illusztrálva gyakorlati tapasztalataikat és a környezeti károk elhárításának, illetve mérséklésének lehetőségeit. 

Az előadások közben írásos üzenetben, utánuk pedig szóban is lehetőségük lesz az elhangzottakhoz hozzászólni, illetve az előadókhoz kérdéseket intézni.

A konferencián elhangzottakat fel kívánjuk használni a KSZGYSZ Kármentesítés és kárelhárítás Munkacsoportjának gondozásában, az Agrárminisztérium megbízásából kialakítandó „Környezeti Kárfelszámolási Útmutató” elkészítéséhez, remélhetőleg segítséget nyújtva ahhoz, hogy a megszűnő vállalkozások minél kevesebb környezeti terhet hagyjanak maguk után.

Bővebb információ és regisztráció itt.